сервиз на хладилници варна

Андрей Тарковски за киномани: пълното творчество на режисьора прожектират в София

Кинопанорама, която включва цялото филмово творчество на режисьора Андрей Тарковски предлага на зрителите в София Домът на киното. Поводът е 80-годишнината от рождението му. От 12 до 20 октомври на екран ще се завъртят 7 негови игрални филма, както и два документални, посветени на режисьора.

Кинопанорамата включва филмите "Иваново детство", "Сталкер", "Соларис", "Андрей Рубльов", "Огледало", "Носталгия" и "Жертвоприношение". За първи път у нас ще се прожектират два документални филма, посветени на режисьора – "Жертвоприношенията на Андрей Тарковски" (2012 г.) на Денис Трофимов и "Андрей Тарковски и Сергей Параджанов. Острови" (2003 г.) - документален експеримент в жанра на творческия портрет.

Събитието се организира съвместно с Руския културно-информационен център в София, киноконцерна "Мосфилм" и "Вяст плюс".

Андрей Тарковски е роден в село Завражие, близо до град Юревец на Волга в семейството на известният поет Арсений Тарковски. Завършва художественото училище и постъпва в Московския институт за източни култури, където изучава арабски език. Година по-късно записва режисура във Всерусийския държавен институт по кинематография и там се сближава с Андрей Кончаловски, който става съсценарист на дипломната му работа – филма "Валяк и цигулка" (1961 г.).

Първият му игрален филм - "Иваново детство", печели "Златен лъв" във  Венеция. Следващият му филм - "Андрей Рубльов", участва в извънконкурсната програма на фестивала в Кан, стигнал полулегално там и получава наградата ФИПРЕСИ. През 1980 г. печели с филма "Сталкер" награди на фестивалите в Кан и Таормина ("Давид ди Донатело").

След края на снимките на "Носталгия" през 1984 г. в Италия, Тарковски решава да остане в Европа. В родината си той не може да получи така желаната творческа свобода. На следващата 1985 г. режисьорът започва работа по последния си филм, "Жертвоприношение", а в края на годината установява, че е болен от рак на белите дробове. Умира през 1986 г. в Париж, където е погребан.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com