сервиз на хладилници варна

Александрина Симеон по пътя на джаза

Българската певица Александрина Симеон живее вече 30 години в Германия. Първата й музикална изява на родна сцена бе на джаз фестивала във Варна с програма, свързана с първия й солов проект – албума "Корени и влияния".

Албумът е записан с музикантите Щефан Холщайн (снаксофон), Даниел Еберхард (пиано, акордеон), Ули Фидлер (контрабас) и Том Щепих (барабани) – Александрина Симеон квинтет, който съществува от есента на 2009 година.

- В България, на джаз фестивала във Варна, представяте първия си авторски албум. Какви композиции включва той?

- Албумът се казва "Корени и влияния" (Roots and Influences). Записахме го през 2010 година. Миналата година намерихме лейбъл, който го издаде. Разпространява се в цяла Германия. Песните са изключително авторски, само една-две са аранжименти на български народни песни с джаз елементи – "Що ми е мило и драго" и "Я кажи ми, облаче ле бяло". Текстовете са авторски, на английски, български и испански.

- За какво пишете в текстовете?

- Най-вече за неща от живота, съвсем обикновени на пръв поглед, но важни за всеки човек – любовта, ситуации, в които човек понякога попада, има и вдъхновение от Африка и Латинска Америка в резултат на срещите ми с хора от тези страни, които ми дадоха нови идеи. Исках да обединя различните култури, да станат едно цяло.

- Често ли включвате български народни песни в своите композиции?

- Още не, но точно това имам намерение в бъдеще да правя повече. Искам да се свържа и с много други музиканти. Възможно е да поканя някои да работят с мен в Германия.

- Връщате ли се често в България?

- Да, много често. Всяка година. Заради роднините ми, повечето от които са във Варна, много са и в София. Майка ми е от Варна. Морето е тук. Сега обаче за първи път идвам като музикант, на българска сцена, с премиера на албума тук. Осъществява се моя мечта – да свиря за първи път в родния си град.

- Имате ли българска публика на концертите си в Германия?

- Да. В Мюнхен има голям кръг от българи, които идват и ме подкрепят. Лека-полека се разчува за нашата работа, но, както знаете, трябва да мине много време, докато повече хора разберат и научат за квинтета.

- Чувствате се реализиран човек?

- Да, в рамките на това, което зависи от мен. Сама организирам всичко, кандидатствам. Когато човек прави нещата сам, всичко се развива по-бавно, но се радвам, че има прогрес. 

  

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com