сервиз на хладилници варна

Актрисата Одри Тоту открива и закрива фестивала в Кан 2013

Актрисата Одри Тоту ще е водеща на церемониите по откриването и закриването на 66-ия филмов фестивал в Кан, който ще се проведе от 15 до 26 май. Фестивалът се открива с филма "Великият Гетсби" на Баз Лурман.

Одри Тоту наследява тази роля от Беренис Бежо ("Артистът"), водеща през 2012 година, се съобщава в официалния сайт на фестивала. На 24 април по екраните във Франция излиза новият филм с участието на Тоту - "Пяната на дните" на Мишел Гондри, първа адаптация на едноименния роман на Борис Виан.

Тази година официалният афиш на фестивала отдава почит на звездната двойка Джоан Удуърд и Пол Нюман с фотография на двамата, направена по време на снимките на филма A New Kind of Love на Мелвил Шевилсън (1963). Актьорите са гости на фестивала в Кан през 1958 - година, в която сключват брак и когато в конкурсната програма е включен филмът с тяхно участие "Дългото горещо лято" на Мартин Рит. По-късно в конкурсната програма са включени и филмите "Ефектът на гама-лъчите върху лунните невени" (1973) и "Стъклената менажерия" (1987), на които Пол Нюман е режисьор, а Джоан Удуърд изпълнява главни роли.

Председател на журито тази година е Стивън Спилбърг. На 16 май по време на фестивала ще бъде връчена почетната награда "Златната карета" (Carrosse d'Or) на новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън. Наградата й се присъжда от Асоциацията на френските режисьори.

Официалната селекция на фестивала в Кан ще стане известна в средата на април.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com