сервиз на хладилници варна

Аква Калиде – още една туристическа точка по Южното Черноморие

Тази седмица започна премахването на старите и опасни сгради на бившите Минерални бани в Бургас. След разчистване на района ще започне и реалната работа по археологически разкопки, консервация, реставрация и социализация на древния град Аква Калиде – Термополис.

Дейностите са съобразени с искането на археолозите по възможност да не се използва тежка строителна техника в района, за да не се повреди теренът и това да попречи на бъдещите проучвания, съобщиха от пресцентъра на община Бургас, която работи по проекта за превръщане на района в модерен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център.

След приключване на археологическите разкопки намерените артефакти ще бъдат събрани и експонирани в етнографски и музеен комплекс с посетителски център за туристи. Проектът предвижда още възстановяване на стария Нимфеум с паметна плоча на Трите нимфи – покровителки на минералните извори.

Миналата година държавата прехвърля на община Бургас близо 40 дка терени в района на Минералните бани, известни още като Аква калиде и правото за стопанисване на 4-те минерални извора там. В началото на 2012 г. е осигурено финансиране в размер на 500 000 лв. с подписаното тристранно споразумение от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Бургас Димитър Николов и турската строителна компания "Доуш Холдинг“. Малко по-късно Министерски съвет отпуска още 60 000 лв. за реставрация на историческия обект.

Благодарение на проведените през последните 4 години археологически проучвания е доказано, че древният град с прочутите терми е посещаван от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, от хан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход и султан Сюлейман Великолепни.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com