сервиз на хладилници варна

Агата Кристи е кралицата на криминалния жанр на всички времена

Агата Кристи убедително спечели в допитване, осъществено във Великобритания, като бе избрана за най-добрия автор на криминална литература на всички времена. Нейната книга "Убийството на Роджър Акройд" печели като най-добър криминален роман на всички времена.

Допитването е осъществено от британската Асоциация на писателите криминалисти по случай 60-годишнината от нейното основаване. Резултатите бяха обявени на 5 ноември. В избора участват всички настаящи 600 члена на асоциацията, повечето писатели. В 2 от трите категории - най-добър автор и най-добър роман, печели Агата Кристи. В третата категория за най-добра криманална поредица на всички времена печели Артър Конан Дойл с поредицата за Шерлок Холмс.

Сред десетте номинирани автора присъстват още имената на Реймънд Чандлър, Дашиъл Хамет, Жорж Сименон, Реджиналд Хил, Рут Рендъл. В списъка на десетте номинирани романа два са на Реймънд Чандлър - "Големият сън" и "Дългото сбогуване"; два на Агата Кристи - "Убийството на Роджър Акройд" и "Убийство в Ориент експрес". Сред отличените книги са и "Мълчанието на агнетата" на Томас Харис и "Лунният камък" на Уилки Колинс.

Агата Кристи е автор на 66 романа и 14 сборника с разкази, които излизат в периода 1920 - 1976 година. Книгите й са продадени между 2 и 4 милиарда екземпляра по света.

Шерлок Холмс е герой в 60 книги на Артър Конан Дойл, издадени в периода 1887 - 1927 година.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com